Ferreteria Bartomeu Agustí

La fallida i el tancament de la banca Saderra, Prat y Compañía, l’any 1919, va permetre a Bartomeu Agustí aprofitar el local del carrer de Sant Esteve, número 27, d’Olot, per instal·lar-hi la seva ferreteria. En realitat, va suposar desplaçar-la una dotzena de metres, ja que l’anterior ubicació era al número 1 del carrer de Sant Rafel, tot just tres finques més avall. Probablement el nou inquilí devia entendre que la vistositat d’una decoració modernista li donaria més rendiment comercial que la imatge menestral de la fornal que hi havia a l’establiment anterior. El que no ha perdut mai la casa ha estat el motiu popular originari de Can Manxa —ara ja segell comercial— que venia del ventador que servia per atiar el forn on s’escalfaven les peces de ferro que calia treballar.

El dibuix acolorit de la ferrenya façana presidida pel rètol de «Saderra, Prat y Compañía», damunt del qual comença a intuir-se pàl·lidament el nom de Bartomeu Agustí, funciona com a involuntària metàfora del canvi de negoci. És un esbós de Sadurní Brunet en què, aprofitant el seu propi projecte inicial —fet l’any 1915 quan s’hi havia instal·lat l’entitat financera— anava marcant l’adaptació als inquilins successius. Com a resultat final d’aquest nou disseny, va escapçar part del reixat del finestral central per facilitar la funció d’aparador, va incorporar l’emblema en guix del nou establiment i va fer una curiosa adaptació de l’anterior rètol reaprofitant algunes lletres. L’especificitat del mobiliari sumptuós de l’antiga banca (amb les finestres de caixa) es devia veure afectat pels nous usos, però en la foto de l’època encara es pot detectar que perviu en les portes i finestres.

De tot l’entramat de botigues que Brunet va decorar a Olot amb segell modernista, aquesta és l’única que ha conservat part del seu encant. Per aquest motiu figura com a Bé Cultural d’Interès Local en el Catàleg de Béns Protegits de l’Ajuntament d’Olot, amb un nivell de protecció parcial. Es valora «l’interès com a mostra de decoració modernista a la ciutat i pels seus elements específics de ferro forjat». En les condicions d’actuació s’especifica que «resten protegits la formalització estètica de les obertures i columna interior com elements únics de l’antic local».

Imatge de l’anterior seu de la ferreteria Bartomeu Agustí, o Can Manxa.

Vista frontal de la ferreteria de can Manxa, a Olot, 1900 (ACGAX. Fons: Col·lecció d’imatges de Josep M. Dou Camps. Autor desconegut)

2 respostes a “Ferreteria Bartomeu Agustí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s