Casa Gassiot

La casa Gassiot es troba ubicada a la cantonada dels carrers de Sant Rafel i dels Dolors i es caracteritza per les seves tres façanes, on es combinen elements plenament modernistes (com els arabescos dels forjats) amb d’altres de regust medievalitzant (especialment a les finestres de la façana situada a l’eix del xamfrà). Es va construir l’any 1911 a partir del projecte d’Alfred Paluzie Lucena, el qual, entre els anys 1903 i 1913, va exercir d’arquitecte municipal d’Olot i va portar a terme una intensa tasca de planificació urbanística. La casa Gassiot, així com els edificis Masllorens, Gaietà Vilà o Escubós, entre d’altres, són un bon exemple de la seva decisiva contribució a la implantació del Modernisme a Olot.

En aquesta ocasió Sadurní Brunet comença a intervenir tres anys després d’haver-se’n iniciat la construcció i amb la casa bastant enllestida, cosa que fa pensar que la seva contribució es devia limitar a l’interiorisme de l’estança noble de l’habitatge i no pas a altres elements decoratius de la façana. Gràcies al seu dietari es pot saber que l’any 1914 va dedicar uns quants jornals a enguixar sostres, emmotllar capitells i diversos treballs decoratius, i en una altra anotació breu del dia 13 de març de 1916 escriu «en casa Gassiot trato de los dibujos para su construcción» i dibuixa un esbós simple on s’aprecien detalls del sostre i dues portes. Els tres dibuixos conservats representen perspectives del saló principal amb detalls de l’embigat del sostre, els arrimadors i la xemeneia (una de les més característiques de l’ampli repertori que va projectar en aquesta època). Com es pot veure en les fotografies actuals, encara es preserva parcialment el seu disseny original.

 

En el Catàleg de Béns Protegits de l’Ajuntament d’Olot la casa Gassiot consta com a Bé Cultural d’Interès Local amb un nivell de protecció parcial. D’aquest edifici es protegeix la façana que mantindrà la seva formalització arquitectònica i els materials i textures existents. Són elements específics a protegir l’escultura del xamfrà pel seu valor històric i representatiu i les baranes de ferro forjat.

La vistosa escultura del xamfrà, obra de Rossend Aubert, fa al·lusió a la radiologia, una de les noves especialitats que proposava el gabinet del doctor Jaume Gassiot.

 

 

Anotacions el el dietari:

 

Una resposta a “Casa Gassiot

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s