Vista frontal del taller carrer del Roser, a Olot, amb Joan Brunet Forasté a la porta, entre els anys 1931 i 1935 (ACGAX. Fons Sadurní Brunet Pi. Autor: Sadurní Brunet)

Plaques de carrer

Un bon reflex de la conflictivitat historicosocial de l’època es troba en les nombroses plaques de carrer que li encarregaven a cada canvi de règim polític. Decrets governamentals i acords municipals que posaven i treien honors, catalanitzaven o castellanitzaven, es traduïen en comandes per a diversos pobles de la comarca: Olot, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, les Preses… Anades i tornades en el nomenclàtor viari amb molts episodis paradigmàtics, com la laboriosa placa de Bonaventura Durruti (diem laboriosa pel nombre de models presentats davant del Comitè Local de Milícies Antifeixistes per triar la representació més adequada de l’anarquista) que tot just va estar instal·lada durant sis mesos en el passeig de Ramon Guillamet, a Olot.

 

Projecte de la placa de l’avinguda de Bonaventura Durruti:

 

Avui encara es pot trobar una placa feta per Sadurní Brunet a l’avinguda de Rafel Torras, número 2, a Sant Joan les Fonts. Es conserva una fotografia de la placa de l’època republicana, retolada en català, i una altra amb tres plaques del mateix municipi refetes durant la dictadura franquista. Com a dada menuda convé assenyalar que la primera està signada, i la segona, no; un detall significatiu obert a possibles interpretacions sobre la ideologia de l’autor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s