Jafre

En el municipi de Jafre Sadurní Brunet va intervenir en el santuari de la Fontsanta, l’any 1945; en l’església parroquial de Sant Martí, un any més tard, i va projectar la reforma de la casa de Martí Batlle.

El santuari de la Fontsanta es va construir al segle XV al costat de la font dels horts de Maria, les aigües de la qual es creien miraculoses d’ençà que Miquel Castelló, pagès del lloc, afirmava que havia rebut un avís sobrenatural. Fins ben entrat el segle XX era tradicional que, després de la sega, els feligresos anessin al santuari amb els carros enramats a demanar pluja quan convenia, a fer-hi romiatges o, encara ara, a celebrar-hi l’aplec el dia 8 de setembre. Després de les destrosses de la Guerra Civil, Sadurní Brunet va elaborar un projecte general de reforma que incloïa la façana, la cabana adjacent i altres parts de l’edifici, però, finalment, només li van encomanar la construcció de l’altar de la Mare de Déu de Gràcia. L’obra es conserva en bon estat, excepte la taula de l’altar, ja que es va enretirar de la resta de la peça seguint les recomanacions de les ordenances del Concili Vaticà II que instaven a celebrar la litúrgia de cara als fidels.

En canvi, no s’ha conservat pràcticament res dels elements projectats per a l’església parroquial de Sant Martí: els altars del Sagrat Cor, del Sant Crist, del Calvari i de Sant Boi, i el confessionari. Gràcies a les fotografies conservades es pot saber que, com a mínim, va construir el del Sagrat Cor.

Projecte de l’església Sant Martí, a Jafre:

Projecte del santuari de la Fontsanta, a Jafre:

Una resposta a “Jafre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s