Casa Hostench

La casa de la família Hostench estava situada al carrer de Sant Rafel d’Olot, fent cantonada amb el carrer dels Dolors. L’any 1916 es troben diverses anotacions en el dietari de Sadurní Brunet que indiquen diferents treballs: «modelo floral y arrimadero casa Hostench» (4.1.1916), «modelos lavabo Hostench» (14 i 15.1.1916), «acabar chimenea casa Hostench» (25.1.1916), «repasar comedor y cornisas Hostench» (28.1.1916), «modelo templete y altar móvil casa Hostench» (13.4.1916), «repasar y terminar casa Hostench» (12.5.1916) i també el «armario paragüero» (3.5.1916) que va fotografiar davant del seu taller al carrer de Santa Magdalena. Aquests apunts breus, juntament amb quatre dibuixos conservats, permeten suposar que es tractava de la remodelació completa de l’interior de l’habitatge.

Però la intervenció més espectacular —i amb més documentació gràfica conservada— és la que es refereix a la construcció, l’any 1918, d’una nova zona d’estar i de lleure a la part posterior de l’edifici, a més de la remodelació del jardí. Es tracta d’un cos afegit amb segell modernista i tocs orientals (no debades els mateixos residents de la casa l’anomenaven “la pagoda”) on destaquen les columnes amb gir i tots els elements decoratius que delimiten les zones enjardinades. Un exemple singular d’incorporació i reinterpretació d’aspectes ornamentals exòtics, dels quals, malauradament, només queda el testimoni documental.

A partir d’una visita a l’exposició “Sadurní Brunet. Interiorista, dissenyador, fotògraf i constructor de cielos”, Rafael Aramburo Hostench (net del propietari de la casa Hostench), va posar a disposició de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa una sèrie de fotografies sobre l’interior de la casa. Aquest reportatge —fet pels volts de l’any 1989, poc abans de vendre la casa— corrobora l’abast i la riquesa de la decoració feta per Sadurní Brunet.

Així mateix, va posar a disposició tres imatges antigues de l’arxiu familiar que complementen el testimoni sobre l’exterior.

En un altre habitatge de la mateixa família, als afores d’Olot, es conserven diferents objectes de ferro forjat de la mateixa època que també podrien atribuir-se a Sadurní Brunet. No s’han conservat esbossos preparatoris que ho confirmin, però amb els clients més habituals o en projectes més complets sovint s’encarregava de dissenyar elements en ferro que després traslladava al seu especialista de confiança, Jaume Ferrer, per tal d’elaborar-los. En trobem exemples en les baranes de la casa Riera, la reixa del jardí de la casa Pons i Tusquets o el drac decoratiu de les xarneres del despatx de Quera i Ricolt (de traces molt similars a alguns d’aquests objectes preservats). El que sí que es pot afirmar que va ser projectat per Brunet és el banc o escó que hi ha en aquest mateix domicili, ja que parteix del mateix model que hi havia a la casa Hostench.

Anotacions en el dietari sobre la casa Hostench:

Deixa un comentari