Moble dissenyat per Sadurní Brunet per a la casa Hostench, c.1916 (ACGAX. Fons Sadurní Brunet Pi. Autor: Sadurní Brunet)

Exposicions 2018

Sadurní Brunet: interiorista, dissenyador, fotògraf i constructor de cels

Sadurní Brunet i Pi (Vallirana, 1886 – Olot, 1958) va ser un prolífic i polifacètic artesà que va desplegar el seu màxim talent creatiu durant l’etapa d’efervescència constructiva modernista, decorant i complementant obres signades per arquitectes de renom com Rafael Masó, Joan Roca Pinet, Alfred Paluzie, Albert Blasco, etc. Així mateix, també va dissenyar comerços, va reformar cases i es va acomodar a encàrrecs ben diversificats per continuar guanyant-se la vida, ja fos com a marbrista que feia làpides i monuments funeraris o com a restaurador d’altars i nombroses esglésies de la Garrotxa i de l’Empordà, entre d’altres.

En aquesta exposició –elaborada a partir de la tria del material cedit per la família a l’Arxiu Històric Comarcal‑ es vol posar en valor la trajectòria d’un autor que va contribuir a perfilar molts racons de la nostra ciutat.

 Sadurní Brunet: registre i sensibilitat

Sadurní Brunet va utilitzar la fotografia per registrar de manera continuada i eficaç tots els encàrrecs que anava desenvolupant: reformes de cases, dissenys d’establiments comercials, treballs en marbre, decoracions d’esglésies, etc. Però, més enllà d’aquest caràcter de catalogació, la seva càmera també documentava moments familiars, escenes de carrer, paisatges i d’altres apunts més lúdics en els quals el caràcter objectiu i notarial es complementa amb el testimoniatge personal d’una època i, sovint, deixa entreveure una peculiar sensibilitat artística.

Aquesta mostra pretén ser una tast representatiu dels més de 1.500 clixés que formen el fons de l’autor –custodiat per l’Arxiu d’Imatges d’Olot–, alhora que funciona com una extensió de l’exposició que sota el títol Sadurní Brunet: interiorista, dissenyador, fotògraf i constructor de cels, aborda de forma integral tota la resta de la seva extensa producció.