Casa Juncosa

Construïda l’any 1920 a partir del projecte de l’arquitecte Joaquim Bassegoda Amigó, la casa Juncosa s’allunya de l’exuberància formal del Modernisme i recupera formulacions neoclàssiques més afins al Noucentisme. Es tracta d’un edifici de planta central rectangular a la qual s’afegeixen els cossos de l’entrada, una tribuna allargada a la façana posterior i una balconada semicircular a la davantera que, en el seu conjunt, assoleix una evident coherència formal i compositiva. És un exemple prototípic de les cases senyorials enjardinades que començaven a definir l’eixample impulsat per Manuel Malagrida. Precisament la casa que es faria construir aquest industrial olotí pocs metres més enllà del mateix passeig de Barcelona va anar a càrrec de Bonaventura Bassegoda Amigó, germà de l’autor de la casa Juncosa.

En aquest ocasió, Sadurní Brunet es va haver de cenyir a les instruccions generals del projecte sense poder disposar de gaire llibertat creativa. S’han conservat una dotzena de documents que permeten conèixer amb detall tota la proposta decorativa, especialment dels sostres, tot i que també es va fer càrrec de la resta d’ornamentació (columnes, cornises, tribunes, façanes, etc.). Podem observar com en alguns dibuixos es consignen els sostres que ja s’anaven aprovant i també els que va haver de redissenyar en més d’una ocasió a partir de les converses que mantenia amb l’arquitecte i el propietari. Els resultats s’ajusten a un repertori més acadèmic i classicista amb instruccions ben pautades: «salón Luis XVI». Gràcies al dietari, també podem saber que va participar en l’enjardinament aportant-hi bancs, glorietes i altres elements de creació pròpia.

Durant la Guerra Civil la casa va ser ocupada i va patir desperfectes importants, però encara ara gran part de les intervencions de Brunet es conserven en bon estat.

 

 

Més dibuixos del projecte decoratiu:

 

En el Catàleg de Béns Protegits de l’Ajuntament d’Olot la casa Juncosa consta com a Bé Cultural d’Interès Local amb un nivell de protecció parcial. En aquest edifici es proposa que qualsevol actuació de reforma tendeixi a no modificar substancialment l’estructura tipològica interna i a tenir especial cura de conservar les qualitats constructives de l’edifici, la formulació arquitectònica i els materials i textures emprats en les façanes i la coberta així com els jardins que l’envolten.

Una resposta a “Casa Juncosa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s