Farmàcia Pujol / Xocolateria Pi

L’any 1917 Sadurní Brunet va intervenir en dos establiments veïns situats a la plaça del Mercat de Tortellà que responien a la necessitat de crear nous reclams publicitaris adequats a l’estètica modernista.

Fou aquest mateix any quan Martí Pujol Aiguaviva va comprar una farmàcia a Facund Prat i s’instal·là en el número 5 (a la “placeta”, a la cantonada del carrer de França). La reforma de l’entrada la va encomanar a Sadurní Brunet. En els tres esbossos i les dues fotografies conservades en el fons, hi podem veure el doble porticó lleument historiat, els forjats i els estucs decoratius sinuosos, unes grans lletres amb el nom del propietari situades damunt d’un trencadís simple i un llum elèctric coronant tota la composició. Malgrat que en una de les fotografies s’intueix l’interior amb mobiliari que podria ser creat per a l’ocasió, no hi ha cap dada documental que permeti atribuir-lo al mateix autor. Avui en dia, en aquest emplaçament se segueixen dispensant medicaments i remeis (ara sota el nom de Farmàcia Carme Guixeras) però amb una aparença plenament funcional, actualitzada i sense indicis de la decoració anterior.

Pel que fa a la botiga i fàbrica de xocolates de la família Pi, l’impulsor de l’embelliment de la façana va ser Carles Pi, que procedia d’una nissaga de xocolaters, confiters i comerciants que va estar present en aquesta població des de principis del segle XIX fins l’any 1940. Segons indica l’historiador local Robert Bayer, després de la Guerra Civil s’instal·laren a Barcelona, on van construir una fàbrica de xocolata, i els seus productes, d’una gran qualitat, eren coneguts arreu de Catalunya. En aquesta ocasió la decoració està formada per dues columnes simulades de ferro que sustenten dos grans ovals —un dels quals conté la data de fundació de l’establiment (1815) i l’altre, l’arbre relatiu al cognom de la família— que acompanyen la llinda amb el nom abreujat i amb tot el conjunt resseguit per una cornisa d’apunts florals. L’edifici actual no conserva cap rastre de l’antiga botiga.

Una resposta a “Farmàcia Pujol / Xocolateria Pi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s