Farmàcia Pujol / Xocolateria Pi

L’any 1917 Sadurní Brunet va intervenir en dos establiments veïns -situats a la plaça del Mercat de Tortellà- i va transformar-los en comerços més vistosos i propers a l’estètica modernista.

Fou aquest mateix any quan Martí Pujol Aiguaviva va comprar una farmàcia a Facund Prat i s’instal·là en el número 5 (a la “placeta”, a la cantonada del carrer de França) i va encomanar la reforma a Sadurní Brunet. El nou disseny de la façana queda prou ben reflectit en els esbossos i les fotografies conservades en el fons, en els quals, hi podem veure el doble porticó lleument historiat, els forjats i els estucs decoratius sinuosos, unes grans lletres amb el nom del propietari situades damunt d’un trencadís simple i un llum elèctric coronant tota la composició. Malauradament, els mateixos documents ens fan més difícil intuir l’interior amb un elaborat desplegament de mobiliari i decoració. Avui en dia, en aquest emplaçament se segueixen dispensant medicaments i remeis (ara sota el nom de Farmàcia Carme Guixeras) però amb una aparença plenament funcional, actualitzada i sense indicis de la decoració anterior.

Pel que fa a la botiga i fàbrica de xocolates de la família Pi, l’impulsor de la reforma va ser Carles Pi, que procedia d’una nissaga de xocolaters, confiters i comerciants que va estar present en aquesta població des de principis del segle XIX fins l’any 1940. Segons indica l’historiador local Robert Bayer, després de la Guerra Civil s’instal·laren a Barcelona, on van construir una fàbrica de xocolata, i els seus productes, d’una gran qualitat, eren coneguts arreu de Catalunya. En aquest cas, només es pot assegurar que la decoració de la façana era obra de Sadurní Brunet i estava formada per dues columnes simulades de ferro que sustentaven dos grans ovals —un dels quals amb la data de fundació de l’establiment (1815) i l’altre, l’arbre relatiu al cognom de la família— que acompanyaven la llinda amb el nom abreujat i amb tot el conjunt resseguit per una cornisa d’apunts florals. L’edifici actual no conserva cap rastre de l’antiga botiga.

Una resposta a “Farmàcia Pujol / Xocolateria Pi

Deixa un comentari